Jotta kaikki voisivat nauttia festivaaleista tasapuolisesti, tulee turvallisuustekijöiden olla kunnossa. Festivaalia järjestettäessä täytyy ottaa huomioon useita turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Tärkeimpänä on hätäpoistumisteiden suunnitteleminen mahdollisten hätätilanteiden varalta. Sen lisäksi festareille kuuluu palkata järjestysmiehiä, jotka pitävät huolen siitä, että kaikki saavat juhlia turvallisissa merkeissä. Festivaaleilla täytyy olla paikalla myös poliisi ja palolaitoksen henkilökuntaa.
Vinkkejä festivaalikävijöille
Festivaalit sujuvat leppoisasti, kun vain muistaa noudattaa muutamia yleisiä ohjeita. Hyvät säännöt festivaalikävijöille ovatkin:
- Muista aina noudattaa järjestyksenvalvojan antamia ohjeita
- Pidä huolta sekä itsestäsi että ystävistäsi
- Muista alkoholittomien juomien tärkeys varsinkin helteisellä säällä
- Kaikki tulenteko festivaalialueella on ehdottomasti kiellettyä
- Kulje ennalta merkittyjä pyöräilijöiden ja kävelijöiden reittejä pitkin
- Pukeudu sään mukaisesti
Festivaalien turvatarkastus
Jokaisen festivaalin pääportilta löytyy järjestyksenvalvojia, jotka tekevät turvatarkastuksen kaikille. He pitävät huolen siitä, ettei kukaan tuo alueelle kiellettyjä esineitä tai salakuljeta alkoholia. Jos jonkun esineen kohdalla on epäselvyyttä, järjestyksenvalvojat tekevät lopullisen päätöksen siitä, saako esineen tuoda festivaalialueelle.
Festivaaleille ei yleensä saa tuoda alkoholijuomia, lasipulloja, avattuja pulloja, ampuma- ja teräaseita tai minkäänlaisia muitakaan esineitä, joilla voi vahingoittaa toista. Myös sateenvarjot ovat kiellettyjen esineiden listalla, joten sateeseen kannattaa varautua ottamalla sadetakin mukaan. Lisäksi festareilla myydään kertakäyttöisiä sadetakkeja. Paljon sekaannusta ovat myös aiheuttaneet sähkötupakoiden nesteet. Niihin pätee yleensä saman säännöt kuin muihinkin nesteisiin. Ainoastaan avaamattomat sähkötupakan nestepakkaukset saa siis ottaa mukaan.
Ruuhkatilanteet festivaaleilla
Ihmisruuhkasta piittaamattomien ei kannata suunnata lavan lähistölle ja muille ruuhkaisille paikoille. Ihmismassaan joutuessa ei kuitenkaan kannata hätääntyä. Parhaiten tilanteesta selviää liikkumalla joukon mukana. Ruuhkasta tulee pyrkiä pois ihmisjoukon hajaantuessa. Joillakin keikoilla juhlijat saattavat yltyä niin kutsuttuun mosh pittiin tai crowd surfingiin.
Nämä ilmiöt lisäävät festivaalien vaaratilanteita, joten sellaisiin ei kannata lähteä mukaan. Myös järjestyksenvalvojat pyrkivät puuttumaan näihin tilanteisiin mahdollisimman nopeasti sellaisen huomatessaan. Jos festivaalikävijä näkee tapaturman tai muun turvallisuutta haittaavan tapahtuman, tulee siitä ilmoittaa välittömästi järjestyksenvalvojalle.
Ruuhka painottuu myös pääportille, jossa tehdään turvatarkastus. Kannattaa siis varata aikaa, koska jonot voivat olla pitkiä, ja itse prosessi vie aina oman aikansa. Jos on menossa katsomaan jotakin tiettyä artistia, kannattaa suunnitella aikataulu hyvissä ajoin, jotta ehtii esitykseen. Suosittujen esiintyjien kohdalla pääportille voi kertyä paljon ihmisiä, kun kaikki haluavat päästä katsomaan kyseistä kokoonpanoa. Jonottaminen kannattaa kuitenkin hoitaa rauhallisesti ja ottaa myös muut huomioon.
Hae apua tilanteen vaatiessa
Festivaaleilla on paljon kävijöitä, joten mihin tahansa täytyy olla valmistautunut. Jokaisessa tapahtumassa tulee olla ensiapupiste, josta löytyy koulutettua sairaanhoitohenkilökuntaa. Ensiapupisteellä hoidetaan niin pienet haaverit kuin suuremmatkin, esimerkiksi nestehukasta johtuvat pyörtymiset. Ne ovat suhteellisen yleisiä festivaaleilla. Sairaanhoitajat ottavat tehtäväkseen hoitaa kaikki suuremmat kolhut ja tapaturmat. Festivaalialueelle saa hankalissa tapauksissa myös ambulanssin, joten kenenkään ei tarvitse pelätä jäävänsä ilman hoitoa.
Terveydestä huolehtimiseen liittyy myös korvien suojaaminen melulta. Infopisteen työntekijät ja alueella kiertävät henkilöt jakavat korvatulppia festivaalikansalle. Kaikilla on mukavampaa, kun juhlijat huomioivat toisensa ja nauttivat hyvästä musiikista sulassa sovussa. Jos huomaat juhlijan, joka sinun mielestäsi kaipaa apua, älä epäröi ottaa yhteyttä festivaalin henkilökuntaan. Kun kaikki välittävät toisistaan, silloin on helpompi minimoida kaikki vahingot.
Järjestyksenvalvojat seuraavat vaaratilanteita festivaaleilla
Vaikka festivaalit pyritään järjestämään niin, että ne ovat kaikille mahdollisimman turvallisia, voi vaaratilanteita siltikin sattua. Erilaiset pienet haavaumat ja pyörtymiset ovat hyvin tavallisia. Tilanteita voi ehkäistä yksinkertaisesti juomalla runsaasti vettä. Hyvä pääsääntö on juoda vähintään lasillinen jokaista tuntia kohti. Täytyy kuitenkin myös muistaa, että mitä korkeammalle lämpötila kohoaa, sitä enemmän täytyy juoda.
Alkoholijuomien nauttiminen kuuluu toki festivaalijuhlintaan, mutta kannattaa muistaa kohtuus. Suurin osa kaatumisista johtuu liiasta humalatilasta. Jokaisen tulisikin huolehtia sekä itsestään että kavereistaan, ettei alkoholin nauttiminen ole liiallista. Ikäviä tapaturmia ovat myös erilaisista ”mosh piteistä” johtuvat tilanteet. Niissä tottumattomat voivat jäädä yllättävän helposti jalkoihin. Pahimmillaan pienikokoisimmat juhlijat saattavat joutua puristuksiin ja saada hurjiakin mustelmia.
Näiden tapaturmien ehkäisemiseksi järjestyksenvalvojat pyrkivät lopettamaan tällaiset vaarallisiksi yltyvät ”pitit” yleisössä välittömästi. Kun puhutaan tapahtumista, joissa on parhaimmillaan kymmeniä tuhansia kävijöitä, ei voida tietenkään välttyä vakaviltakaan tapaturmilta. Ensiapupisteen työntekijät ja sairaanhoitohenkilökunta pyrkivät takaamaan sen, että jokainen saa välittömästi apua, oli tilanne mikä hyvänsä.
Monesti festivaaleilta löytyy myös ambulanssihenkilökuntaa, joka on valmiina kuljettamaan sairaalaan, jos tarvitaan lääkäriä. Festivaaleilla voi kuitenkin tapahtua muutakin. Tulipalot ovat onneksi harvinaisia, mutta eivät silti aivan olemattomia. Jokaiselle festarille tulisi hommata palomiehiä, jotka varmistavat sen, että paloturvallisuus on hallussa. Artistien käyttämä pyrotekniikka voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos niitä käyttävät miehet eivät ole tehtävään koulutettuja.