Mitä haluat nähdä ja kuulla?
Tutustu aina festivaalien ohjelmaan hyvin etukäteen ja suunnittele, mitä haluat ehdottomasti nähdä ja kuulla. Festivaalialueet ovat usein laajoja ja ihmisiä on paljon, joten siirtyminen paikasta toiseen voi viedä huomattavan paljon aikaa. Jos olet epähuomiossa väärän lavan edessä eturivissä, kun konsertti alkaa, voit suosiolla unohtaa sen konsertin, johon oikeasti olit menossa.
Valokuvaa festivaalialueen kartta puhelimeesi, jotta löydät helposti kaikkiin kohteisiin. Jos tapahtumajärjestäjä tarjoaa sovellusta, jossa on festareihin liittyvää palvelua, se kannattaa ehdottomasti ladata.
Saavu paikalle hyvissä ajoin ja ota huomioon, että et todellakaan liiku festivaalikansan joukossa yhtä nopeasti kuin pienen kylän raitilla. Ihmismassojen läpi ei niin vain kuljetakaan etenkään, jos jostain syystä joudut liikkumaan vastavirtaan.
Turvaa omaisuutesi!
Festivaaleilla ihmisiä on liikkeellä huikeita määriä. Ryysiksiä syntyy, ja joudut tuupituksi ja tönityksi. Olosuhteet ovat taskuvarkaalle mitä parhaimmat. Ole siis tarkkana ja säilytä kaikki omaisuutesi niin, ettei ulkopuolinen pääse siihen käsiksi huomaamattasi. Kun olet etukäteen ottanut turvallisuutesi huomioon, voit rennoin mielin keskittyä nauttimaan tapahtumista.
Vetoketjulliset taskut ja laukut ovat parhaita, samoin kaulaan vaatteen alle ripustettavat ns. passipussit. Takataskuissa ei totisesti kannata pitää mitään, eikä reppua tai käsilaukkua kannata hetkeksikään laskea maahan, jos sitä ei tuijota taukoamatta.
Paras tapa turvata omaisuus koko festivaalien ajan on välttää liikaa päihtymistä. Sammuneena tai syvässä humalassa olet helppo uhri varkaille eikä omaisuutesi ole tällöin turvassa edes parhaissa mahdollisissa säilytyspaikoissa.
Ota valokuvatessasi tai videoidessasi huomioon väkijoukon liikkeet. Moni puhelin on tippunut töytäisyn voimasta väkijoukossa ja joutunut ihmisten tallomaksi, ennen kuin sen omistaja on päässyt sitä pelastamaan.
Huolehdi terveydestäsi!
Festivaalit voivat olla varsinainen koetus terveydelle. Uhkia on useita, mutta järkevällä toiminnalla saat festivaaleista irti kaiken ilon ilman, että tulet samalla vahingoittaneeksi terveyttäsi.
Tärkeintä on muistaa, että korkea melutaso todella vaurioittaa kuuloa. Rock-konserteissa desibelit nousevat yleensä niin korkeiksi, että kuulo on koetuksella. Hyvät, musiikin kuunteluun tarkoitetut kuulosuojaimet – aikuisille erikoisvalmisteiset korvatulpat, joista parhaat valmistetaan mittojen mukaan ja lapsille perinteiset kuulosuojaimet ovat paras keino varmistaa, että kuulo ei vaurioidu. Mikäli kuulosuojaimia ei ole, kannattaa välttää oleskelua kaiuttimien läheisyydessä ja kuunnella musiikkia kaukana eturivistä.
Aurinko on vihollinen, jos joudut seisomaan festarikentällä paljain päin ja ilman mahdollisuutta juoda riittävästi. Nestehukka ja auringonpistos voivat johtaa sairaalahoitoon. Se, jos mikä pilaa festivaalit perusteellisesti! Muista siis varautua helteeseen suojaamalla pääsi ja varaamalla mukaan runsaasti vettä tai vesipullon, jonka voit käydä täyttämässä vesipisteissä. Festivaalien järjestäjien velvollisuuksiin kuuluu huolehtia, että vettä on aina saatavilla ilmaiseksi.
Myös hyvät aurinkolasit ja aurinkorasva tulevat tarpeeseen, jos sää suosii festareita. Ohjelman seuraaminen on huomattavasti nautinnollisempaa, jos silmiä ei tarvitse siristellä. Lisäksi ihon suojaaminen palamiselta on aina järkevää.
Käsidesi ja kosteuspyyhkeet ovat hyvä satsaus omaan turvallisuuteen festivaalialueella. Vessat ovat usein niin kovalla käytöllä, että hygieniataso niissä laskee väkisin varsin alhaiseksi. On hyvä aina saada kädet hyvin puhdistetuiksi sekä vessassa käynnin jälkeen että ennen kuin otat käteesi ruokaa, jonka aiot panna suuhusi. Tämä koskee niin ruokaa kuin savukkeitakin. Suuressa ihmisjoukossa liikkuu aina runsaasti erilaisia pöpöjä.
Sään mukainen pukeutuminen
Suomessa säät ovat varsin vaihtelevia. Jos hyvin käy, festivaalien aikaan paistaa aurinko ja helle hellii festarikansaa. Muista tällöin varautua aurinkoon päähineellä ja vilpoisilla vaatteilla sekä suojata itsesi palamiselta.
Valitettavasti vain aina ei ole aurinkoista, vaan joskus Suomessa saattaa olla hyvinkin kylmää ja sateista aivan keskikesälläkin. Tällöin on hyvä varautua kunnollisilla sadevarusteilla ja riittävän lämpimillä vaatteilla, jotta festareista todella pystyisi nauttimaan. Palelevana ja märkänä ei kovin kauaa jaksa olla innokas ja vastaanottavainen, puhumattakaan siitä, miten kurja on kömpiä valmiiksi palellen märkään makuupussiin.
Kerrospukeutuminen toimii parhaiten ja aina on hyvä, jos voit vähentää ja lisätä vaatetusta sään mukaan. Muista, että sateenvarjot eivät ole useimmilla tapahtumapaikoilla sallittuja. Kaikkein kätevin sateensuoja on viitta, jonka saat vedettyä repun yli. Tällä tavalla säilyvät myös mukana olevat tavarat kuivina.
Syöminen ja juominen
Festivaalialueella ruoka ja juoma ovat kalliita. Jos budjetti sallii, voi hyvillä mielin luottaa siihen, että saa tapahtumapaikoilla vatsan täyteen ja janon sammutettua, sillä tarjontaa on yleensä runsaasti, ja anniskelualueetkin ovat yleensä riittävän suuria. Jos budjetti on tiukka, voi eväitä ostaa mukaan kaupasta.
Juomien vieminen festivaalialueelle
Festivaalialueelle ei saa lainkaan viedä omia alkoholijuomia. Virvoitusjuoma- ja vesipullojen tulee olla avaamattomia tai tyhjiä. Voit aina ottaa mukaan oman tyhjän muovipullon, jonka vetoisuus on korkeintaan 1,5 litraa, ja täyttää sen tapahtumapaikalla vesipisteessä.
Perinteisiin on kuulunut, että festareille yritetään salakuljettaa alkoholia mitä kekseliäimmin konstein. Järjestysmiehet festivaalialueiden porteilla vain ovat tulleet niin oveliksi ja oppineet tuntemaan festarikansan metkut, että alkoholin salakuljetusta tuskin enää kannattaa yrittää.